Vitalni znaci logo 2016

LOGO FTZ 2015

Croatian Danish Dutch English French German Italian Turkish

Mobilnost - 2013

Oblik lokalnog transporta koji koriste građani postaje sve važniji faktor za zajednicu kada se govori o zaštiti okoline i stvaranju ugodnijeg životnog ambijenta. Ključni pokazatelji obuhvataju upotrebu alternativnog prevoza, upotrebu javnog prevoza, dijeljenje prevoza i druge oblike transporta koji su manje štetni za okoliš. Suštinski, smanjenje udjela privatnih automobila u ukupnom prevozu građana, uz korištenje drugih oblika transporta, predstavlja jedan od najznačajnijih izazova kako za sve gradove u Evropi, tako i za Tuzlu.
Urbana mobilnost građana u Tuzli se uglavnom odvija privatnim automobilima i autobusima gradskog prevoza. Pored toga, korištenje bicikla je sve češći oblik prevoza, pogotovo kod mlađe populacije.
 
Ocjena građana: Loše, potrebno je učiniti nešto!
 
Neki od nalaza istraživanja: 
  • U prosjeku, stanovnicima Tuzle je potrebno nešto manje od pola sata za odlazak na posao ili školu.
  • Broj registrovanih automobila smanjen je u 2010 i 2011. godini i u prosjeku jedan automobil dolazi na 5 stanovnika. 
  • Gradski prevoz obavlja se autobusima i ima velike kapacitete: na opštinskim linijama saobraća 110 autobusa. Ipak, prodaja mjesečnih karata u 2011., na području cijelog TK je u opadanju.
  • Dužina namjenskih uređenih biciklističkih staza na području Općine Tuzla je 3,5 km, dok je dužina namjenski uređenih staza za pješačenje na području Općine Tuzla 65 km.
  • 18% svih stanovnika koristi bicikl, a svega 8% redovno planinari.

 

Više informacija možete pronaći u izvještaju "Vitalni Znaci Tuzle 2012".

 
Copyright © 2016 Fondacija tuzlanske zajednice. Sva prava pridržana!                                   www.fondacijatz.org Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. | Mapa web stranice | Naslovnica