Vitalni znaci logo 2016

LOGO FTZ 2015

Croatian Danish Dutch English French German Italian Turkish

Jaz između bogatih i siromašnih - 2013

Mogućnost pojedinca da se uključi u sve aspekte života zajednice je od bitnog značaja za kvalitet življenja. Praćenje jaza između bogatih i siromašnih nam pokazuje kako rast i razvoj naše zajednice utiče na socijalno blagostanje građana.
Životni standard i izloženost rizicima od ulaska u siromaštvo uvijek je uslovljena nizom faktora. U našem slučaju, najvažniji faktori su dugotrajna nezaposlenost, stalni rast cijena, te nesigurnost radnih mjesta i prihoda. Pored toga, naš sistem socijalne zaštite je pred velikim izazovom, u smislu prepoznavanja onih kojima je pomoć zaista potrebna, kako veliki broj ugroženih domaćinstava ne bi bio izostavljen iz različitih oblika državne pomoći i društvene solidarnosti
 
 
Ocjena građana: Loše, potrebno je učiniti nešto!
 
Neki od nalaza istraživanja:
  • 44% građana procjenuje da se njihov životni standard pogoršao u protekle tri godine. Stariji ispitanici i oni koji žive u domaćinstvima do dva člana znatno negativnije ocjenjuju vlastiti životni standard.
  • 35% domaćinstava ima neto prihod ispod linije siromaštva 570KM, tj. ispod 60% od prosječnog mjesečnog prihoda svih domaćinstava.
  • U 2011. godini, javna kuhinja je na 8 punktnih tački (mjesne zajednice) svakodnevno distribuirala 2500 obroka 
  • Oko 19% od ukupnog broja stanovnika obuhvaćeno je socijalnom zaštitom u okviru Centra za socijalni rad
  •  231 mlada osoba uzrasta od 16 – 24 godine živi u socijalno ugroženim domaćinstvima. Taj broj je veći  za 3 puta  u odnosu na 2009. godinu.
  • 160 djece uzrasta od 0 – 15 godina živi u socijalno ugroženom domaćinstvu.

 

Više informacija možete pronaći u izvještaju "Vitalni Znaci Tuzle 2012".

 

 
Copyright © 2016 Fondacija tuzlanske zajednice. Sva prava pridržana!                                   www.fondacijatz.org Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. | Mapa web stranice | Naslovnica