Vitalni znaci logo 2016

LOGO FTZ 2015

Croatian Danish Dutch English French German Italian Turkish

Osjećaj bezbijednosti - 2013

 
Na osjećaj sigurnosti može uticati mnogo faktora kao što su strah pojedinca od različitih vrsta kriminala, aktivnosti u zajednici koje stvaraju opšti osjećaj sigurnosti, ali i njegovanje povjerenja građana u zajednicu da im u slučaju potrebe može pružiti adekvatnu pomoć i podršku.
Javna i lična sigurnost zauzimaju sve veći interes javnosti u proteklom periodu zbog činjenice da veliki broj događaja nasilništva i narušavanja javnog reda i mira, koji, kad se dese, potresaju cijelu zajednicu. Pored toga, nasilje u porodici više i više postaje javni problem, a sa pitanjem sigurnosti u saobraćaju se susrećemo svakodnevno. Izazov koji stoji pred našom zajednicom se zapravo odnosi na mogućnost prevencije ovih neželjenih pojava, a ne riješavanje njihovih posljedica. Potrebno je smanjiti na minimum rizične konfliktne situacije koje nastaju u javnom prostoru. Obrazovni sistem, kao i ostale organizacije koje imaju uticaja na odgoj djece i omladine moraju propagirati vrijednosti i ponašanja koja isključuju nasilje i kriminal.
 
Ocjena građana: Loše, potrebno je učiniti nešto!
 
Neki od nalaza istraživanja: 
  • Broj policijskih službenika koji pokrivaju Općinu Tuzla su u blagom opadanju. Taj broj u 2011. godini bio je za 6% manji u odnosu na prethodne dvije godine.
  • Broj vatrogasaca u vatrogasnoj službi, periodu od 2009 – 2011 godine, smanjen za oko 15%. Tako je u 2009. godini na jednog vatrogasca dolazilo 1829 građana, dok je u 2011. godini taj omjer iznosio 1:2142.
  • U 2011. godini izvršeno je 3654 krivičnih dijela, što je za 6% više u odnosu na 2010. godinu.
  • U periodu od 2009 – 2011. godine broj prijavljenih saobraćajnih nesreća je u stalnom opadanju, sa stopom opadanja od 3%.
  • Između 50% i 60% od ukupnog broja poziva na SOS telefon za pomoć žrtvama nasilja završi sa zvaničnom prijavom nasilja u porodici.
  • Broj prijavljenih slučajeva nasilja u obrazovnim ustanovama je u blagom porastu.

Više informaciaj možete pronaći u izvještaju "Vitalni Znaci Tuzle 2012".

 
Copyright © 2016 Fondacija tuzlanske zajednice. Sva prava pridržana!                                   www.fondacijatz.org Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. | Mapa web stranice | Naslovnica