Vitalni znaci logo 2016

LOGO FTZ 2015

Croatian Danish Dutch English French German Italian Turkish

Metodologija

Metodologija

Vitalni znaci je metodologija koja omogućava periodično ispitivanje opšte vitalnosti zajednice, kroz praćenje stanja, potreba i prilika za djelovanje u oblastima koji utiču na kvalitet življenja građana.  Fondacija tuzlanske zajednice je provela istraživanje u periodu novembar 2015 – juli 2016., koristeći licenciranu metodologiju istraživanja “Vital Signs”, koju smo dobili od kanadskih “community” fondacija[i] prilagođenu potrebama mnogih.  Danas ovo istraživanje provode mnoge fondacije za lokalni razvoj ne samo u Kanadi, nego i u Velikoj Britaniji, Brazilu, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, te drugim zemljama. 

Koje smo područje obuhvatili?

Istraživanje smo proveli za području Kalesije, Lukavca, Srebrenika, Tuzle i Živinica

 Stručna podrška iz zajednice

 Za potrebe istraživanja, formirana je Ekspertna grupa od 38 lokalnog stručnjaka, koji su dali svoje stručne i kompetentne smjernice za izbor indikatora istraživanje stanja u svih 12 oblasti istraživanja. Tokom procesa pisanja izvještaja, Ekspertna grupa je davala svoje komentare i sugestije u namjeri da prezentirani podaci budu istiniti i korisni javnosti. 

Podaci i indikatori

Podaci u izvještaju se prikupljaju:

ü  Od relevantnih institucija koje prikupljaju podatke u zajednici

ü  Iz drugih istraživanja koja su rađena u zajednici

ü  Putem anketiranja građana, za one indikatore za koje se ne mogu dobiti podaci iz prva dva izvora

Prema tome, u izvještaju smo koristili samo zvanične podatke relevantnih izvora dobivenih putem direktnih kontakata ili objavljenih izvještaja i analiza.  Podatke dobivene direktnim anketiranjem građana smo samostalno analizirali uz stručnu podršku statističara.

Konsultacije s građanima

Pored zvaničnih, statističkih podataka, bitna komponenta istraživanja je i subjektivni osjećaj građana o vitalnosti zajednice. Građani su o stanju u zajednici konsultovani na više načina:

ü  Telefonska anketa na slučajnom uzorku koje je obuhvatilo ukupno 529 slučajno odabranih ispitanika na osnovu posljednjeg rođendana osobe u domaćinstvu

ü  Ispitivanje subjektivnog osjećaja vitalnosti naše zajednice putem on-line upitnika “Ocijeni vitalnost svoje zajednice” kojim je obuhvaćeno 160 ispitanika i koji su svoju lokalnu zajednicu ocjenjivali prema sljedećim ocjenama:

  1. oDobro, trebamo biti uzor drugima
  2. oLoše, potrebno je odmah reagovati
  3. oZadovoljavajuće, potrebno je održati ili poboljšati stanje

ü  građanskih foruma održanih u svih pet gradova koji su obuhvaćeni istraživanjem u kojima Fondacija tuzlanske zajednice djeluje, na kojima je učestvovalo preko 170 ljudi.[i] Vital Signs of Canadian Foundation of Canada http://www.vitalsignscanada.ca/en/home   

 
Copyright © 2016 Fondacija tuzlanske zajednice. Sva prava pridržana!                                   www.fondacijatz.org Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. | Mapa web stranice | Naslovnica