Vitalni znaci logo 2016

LOGO FTZ 2015

Croatian Danish Dutch English French German Italian Turkish

Zdravlje i rekreacija - 2013

 
Opšti zdravstveni status stanovništva je važan faktor u generalnoj vitalnosti i blagostanju zajednice, zbog čega je potrebno osigurati kontinuiranu informaciju o zdravstvenom stanju građana i preventivnim aktivnostima za njegovu zaštitu.
Zdravstveni i reproduktivni status građana određen je brojim faktorima, od dostupnosti zdravstvenih usluga, kapaciteta zdravstvenih ustanova, o kojima se brine zajednica, do životnih navika i stilova koje spadaju u domen odgovornosti pojedinca za vlastito zdravlje.
Ključni izazov naše zajednice u ovoj oblasti jeste kako zaustaviti porast stope oboljenja koji su najčešći uzrok smrtnosti. Ako znamo da je zdravlje uslovljeno preventivnim ponašanjima kao što su uravnotežena prehrana, bavljenje rekreacijom, te stabilne porodične i društvene okolnosti, onda je pitanje da li imamo dovoljno svijesti o važnosti preventivnih aktivnosti za zaštitu zdravlja.
 
Ocjena građana: Loše, potrebno je učiniti nešto!
 
Neki od nalaza istraživanja:
 • U 2011. godini broj ljekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u odnosu na broj stanovnika bio je 1:669, što je značajno bolji prosijek u odnosu na druge općine u BiH gdje je na jednog ljekara dolazilo i preko 1000 stanovnika.
 • 13% od ukupnog broja stanovnika Tuzle boluje od kardiovaskularnih bolesti,
  4% od ukupnog broja stanovnika Tuzle boluje od gastrointestinalnih oboljenja,
  3% građana boluje od dijabetesa
 • 49% stanovnika je gojazno ili ima prekomjernu težinu, sudeći po subjektivnoj procjeni vlastite težine i visine ispitanih građana. Ovakava procjena je zastupljenija na uzorku ispitanika koji su stariji od 55 godina i žive na selu. 
 • U 2011. godini obavljeno je 29. 849 ginekoloških pregleda, što je za oko 6% manje nego u prethodnoj godini.
 • Rekreativnim aktivnostima se na sedmičnoj osnovi bavi tek 26% stanovnika.
 • 89% stanovnika konzumira voće barem jednom sedmično.
 • 95%stanovnika povrće konzumira barem jednom sedmično.
 
Više informacija možete pronaći u izvještaju "Vitalni Znaci Tuzle 2012"
 
 
Copyright © 2016 Fondacija tuzlanske zajednice. Sva prava pridržana!                                   www.fondacijatz.org Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. | Mapa web stranice | Naslovnica