Vitalni znaci logo 2016

LOGO FTZ 2015

Croatian Danish Dutch English French German Italian Turkish

Obrazovanje i prespektive za cjeloživotno učenje - 2013

 
Ljudski kapital obuhvata znanje, vještine i kompetencije utjelovljene u pojedinicima i zajednici, a predstavlja osnovni resurs za napredak i razvoj zajednice.
Nivo formalnog obrazovanja značajno određuje radni status i zaposlenje. Činjenica je da poslodavci u privatnom sektoru prije svega gledaju na kompetencije i iskustvo radnika, a nivo formalnog obrazovanja svakako je osnova za profesionalni razvoj većine. Ipak, u vremenu kada je većina nastavnih planova i programa zastarjela i izgubila relevantnost kada su u pitanju suvremeni radni procesi i tehnologije, dodatno obrazovanje i usavršavanje od presudne je važnosti. Zbog toga se postavlja pitanje da li neformalno obrazovanje može adekavtno nadopuniti postojeće formalno obrazovanje  i na taj način odgovoriti na potrebe pojedinaca i zajednice. 
 
 Ocjena građana: Loše, potrebno je učiniti nešto!
 
Neki od nalaza istraživanja: 
  • Oko 20% djece u predškolskoj dobi obuhvaćeno je predškolskim obrazovanjem, tako je u 2011 godini u predškolskim ustanovama bilo upisano 1172 djece.
  • Broj djece upisane u osnovne škole, kao i broj odjeljenja, iz godine u godinu opada, I u 2011 godini u osnovno obrazovanje uključeno ukupno 9985 učenika. U istom periodu broj nastavnika u osnovnim školama je u blagom porastu I u 2011 godini je u osnovnom obrazovanju zaposleno 810 nastavnika. 
  • 14% žena u Tuzli nisu stekle osnovno obrazovanje. Žene češće ostaju bez osnovnog obrazovanja nego muškarci.
  • Broj djece upisane u srednje škole, kao i broj odjeljenja, ima blagi trend opadanja, i u 2011 godini srednjim obrazovanjem obuhvaćeno je 8915 učenika. U istom periodu broj nastavnika je povećan, te je u 2011 godini u srednjem obrazovanju uposleno 646 nastavnika. 
  • Dvije trećine domaćinstava u Tuzli ima aktivan priključak na internet mrežu, a isto toliko mladih do 34 godine koristi internet svaki dan.
  • Svega 17% građana je pohađalo neki kurs ili trening koji nije u programu formalnog obrazovanje u 2011. godini, a tek svaki deseti  u posljednja tri mjeseca 2012. godine.  

 

Više informacija možete pronaći u izvještaju "Vitalni Znaci Tuzle 2012"

 

 
Copyright © 2016 Fondacija tuzlanske zajednice. Sva prava pridržana!                                   www.fondacijatz.org Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. | Mapa web stranice | Naslovnica