Vitalni znaci logo 2016

LOGO FTZ 2015

Croatian Danish Dutch English French German Italian Turkish

Ekonomija i poduzetništvo - 2013

 
Poslovni subjekti i domaćinstva predstavljaju ponudu i potražnju svake ekonomije. Domaćinstva se javljaju kao korisnici roba i usluga koje nude privredni subjekti, a ujedno im nude i radnu snagu na tržištu rada. Na taj način, u čvrstoj su međuzavisnosti i zajedno određuju ukupan ekonomski rezultat svake zajednice. Mogućnosti za mikro, malo i srednje preduzetništvo, predstavljaju značajnu priliku za veliki broj trenutno neaktivnih i nezaposlenih osoba. Međutim, da bi se koristile ove mogućnosti potrebno je mnogo dosljednih inicijativa, te podrška za dolazak do tržišta i pristup povoljnom finansiranju.
 
Ocjena građana: Loše, potrebnoje učiniti nešto!
 
Neki od nalaza istraživanja: 
  • Od ukupnog broj privrednih društava (dd ili doo) registrovanih u TK na kraju 2011. godine, 41% je na području Tuzle, ili ukupno 3.239. Od ukupnog broja registrovanih obrta, njih 31% je na području Tuzle, ili 3.250. 
  • U 2012. godini prijavljeno je 127 novih obrta.
  • U administrativnoj službi Općine Tuzla, krajem 2011. bilo je zaposleno 489 radnika, na osnovu čega se može zaključiti da na jednog zaposlenog u lokalnoj administraciji dolazi 270 stanovnika.
  • U okviru Analize potreba neprofitnih organizacija na području TK iz decembra 2010, koju je provela mreža nevladinih organizacija "Referentna grupa Tuzla", od 46 ispitanih, 27 organizacija ima uposlene na puno radno vrijeme, pri čemu se raspon uposlenih kreće od najmanje 2 uposlena do 200.
  • Samo 9% građana su u 2012. godini pokušali pokrenuti vlastiti biznis. Svega 5% mladih do 34 godine od kojih su svi isključivo muškarci.
  • Na nivou ukupne populacija u Tuzli odnos između muškaraca i žena je 2 : 1 u sektoru poduzetništva.
  • U svakom drugom domaćinstvu ukupne populacije samo jedna osoba na određen način doprinosi kućnom budžetu.

 

Više informacija možete pronaći u izvještaju "Vitalni Znaci Tuzle 2012".

 
Copyright © 2016 Fondacija tuzlanske zajednice. Sva prava pridržana!                                   www.fondacijatz.org Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. | Mapa web stranice | Naslovnica