Vitalni znaci logo 2016

LOGO FTZ 2015

Croatian Danish Dutch English French German Italian Turkish

Pripadnost i vodstvo - 2013

 
Društvena i politička uključenost građanstva u život zajednice i "zdravi" društveni odnosi koji se razvijaju među ljudima u zajednici, doprinose jačanju osjećaj međusobnog povjerenja, saradnje i osjećaja pripadnosti zajednici.
Direktni mehanizmi učešća građana u procese donošenja odluka od javnog interesa kroz općinska vijeća, te indirektni oblici učešća putem lokalnih i opštih izbora, samo su osnova za formiranje upravnih mehanizama i podjelu političke moći. Ostali oblici učešća, preko mjesnih zajednica, neprofitnih organizacija, udruženja i fondacija, te direktno putem pokretanja različitih građanskih inicijativa i projekata, u Tuzli nisu dovoljno vidljivi i moraju biti snažnije promovisani i afirmisani od strane javnosti.
 
Ocjena građana: Loše, potrebno je učiniti nešto!
 
Neki od nalaza istraživanja: 
  • Stopa izlaznosti na opšte izbore je u porastu, dok je stopa izlaska na lokalne izbore u 2012. opala za 5%
  • Ukupan broj peticija podensenih prema lokalnoj upravi u periodu 2009-2011. jednak je nuli!
  • Prema subjektivnim procjenama Fondacije tuzlanske zajednice, oko 600 aktivnih OCD-ova ima sjedište na prostoru općine Tuzla.
  • Prema podacima Registra Ministarstva pravde BiH, od 1183 udruženja i fondacija manje od 6% ima sjedište u Tuzli (70 udruženja), a od 103 fondacije, manje od 4% ima sjedište u Tuzli (4 fondacije).
  • Od 46 ispitanih, najveći broj organizacija je iskazalo potrebu za prosljeđivanje informacija o konkursima i pozivima na apliciranje projekata (njih 27), sticanje vještina i iskustva u pisanju prijedloga projekata (njih 23), te potrebom za stručnim kadrom u organizaciji (21 odgovor).
  • Svega 13% građana, uglavnom mlađih od 35 godina, volontiralo je u protekla tri mjeseca.
  • Svaki drugi građanin Tuzle darivao je neprofitnoj ili humanitarnog organizaciji ili je učestvovao/la u humanitarnoj akciji.

Više infromacija možete pronaći u izvještaju "Vitalni Znaci Tuzle 2012".

 
Copyright © 2016 Fondacija tuzlanske zajednice. Sva prava pridržana!                                   www.fondacijatz.org Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. | Mapa web stranice | Naslovnica