Vitalni znaci logo 2016

LOGO FTZ 2015

Croatian Danish Dutch English French German Italian Turkish

Kultura i umjetnost - 2013

 
Kultura i umjetnost imaju snagu da nas obogate, obrazuju i inspirišu, ali i da nam daju snagu da transformišemo svoje okruženje, da se povežemo jedni sa drugima, sa cijelom zajednicom i sami sa sobom.
Tuzla ima nekoliko institucija kulture i umjetnosti od kojih su najposjećenije: tri umjetničke galerije, jedno kino, četiri objekta za prikazivanje pozorišnih predstava, jedan centar za mlade, te domovi i centara kulture u rubnim naseljima grada, te mjesta za prikazivanje kulturne baštine grada poput dva muzeja i biološke zbirka, te Sonog tga, Arheološkog parka i Panonskih jezera. Pored osnovne i srednje muzičke škole, podučavanje kulture i umjetnosti se organizuje u nekoliko kutlurno-umjetničkih društva i udruženja. 
 
Ocjena građana: Dobro, iako je potrebno uloćiti napore da se situacija održi ili popravi!
 
Neki od nalaza istraživanja: 
  • Broj pozorišnih predstava se udvostručio u periodu od 2009. do 2011. godine.
  • Općina Tuzla je u svom budžetu za 2011. godinu za podršku institucijama kulture i sufinansiranje kulturnih manifestacija izdvojila ukupno 988.000 KM, što predstavlja 2,35% ukupnog rashoda iz budžeta općine Tuzla za ovu godinu.
  • Broj posjetilaca na predstave povećavao se svake godine u prosjeku za 6% 
  • Tek 3% stanovnika Tuzle ili nešto manje od 3000, je učlanjeno u neku javnu biblioteku.
  • U 2011. godini, bilo je 243 zaposlene osobe u sektoru kulture uključujući pozorište, radio, TV, galerije, biblioteke i knjižnice što predstavlja smanjenje od 12 % odnosu na 2010.
  • Prema prikupljenim podacima iz Registara udruženja i fondacija na sva tri nivoa registracije, u Tuzli postoji preko 30 organizacija civilnog društva koje svoje umjetničke izražaje nesebično poklanjaju zajednici i tako doprinose njenom razvoju.

Više informacija možete pronaći u izvještaju "Vitalni Znaci Tuzle 2012".

 
Copyright © 2016 Fondacija tuzlanske zajednice. Sva prava pridržana!                                   www.fondacijatz.org Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. | Mapa web stranice | Naslovnica