Vitalni znaci logo 2016

LOGO FTZ 2015

Croatian Danish Dutch English French German Italian Turkish

Poziv na sufinansiranje "Vitalnih projekata" Tuzle

Posebni program podrške povodom obilježavanja 10 godina rada Fondacije tuzlanske zajednice
 
Fondacija tuzlanske zajednice poziva organizacije civilnog društva u Tuzli da predlože partnerske projekte koji će doprinijeti da Tuzla bude bolje i bezbjednije mjesto za življenje, rad i učenje.
 
Specifični cilj poziva na predlaganje Vitalnih projekta
Grantovi za Vitalne projekte Tuzle 2013/2014 će podržati programe organizacija civilnog društva u Tuzli koje imaju čvrste dokaze o uspješno implementiranim programima/projektima za dobrobit lokalne zajednice i poboljšanje uslova življenja u Tuzli.
 
Grantovi za Vitalne projekte će podržati strateški važne aktivnosti za razvoj Tuzle u oblastima u kojima je stanje od strane građana ocijenjeneo kao „Zabrinjavajuće loše" i „Loše"u okviru istraživanja Vitalni znaci Tuzle 2012, kao što su Rad i Zapošljavanje, Ekonomija i poduzetništvo. Cjelokupan izvještaj preuzmite sa http://vitalni-znaci.fondacijatz.org/.
 
Poziv je otvoren od 2.7.2013. do 31.8.2013.
 
Sufinansiranje projekata iz lokalnih izvora
Tuzlanska fondacija je obezbjedila grant sredstava za sufinansiranje Vitalnih projekta u ukupnom iznosu do 15000 KM, koja će biti stavljena na raspolaganje odabrenim projektima onda kada se obezbjede dodatna sredstva iz lokalnih izvora u ukupnom iznosu od 5000 KM.
 
Zajedno sa odabranim partnerskim organizacijama, Fondacija tuzlanske zajednice će raditi na prikupljanju sredstava iz lokalnih izvora, kako bi se putem donacija građana, porodica, građanskih grupa, te društveno odgovornih firmi obezbijedilo dodatno sufinansiranje za odabrane projekte u omjeru od 1:3 (lokalni donatori: Fondacija tuzlanske zajednice). Aktivnosti na prikupljanju sredstava će započeti 15.9.2013. godine i trajaće za svaki projekat različito, zavisno od vremena potrebnog za prikupljanje sredstva u gore navedenom omjeru.
 
Osnovni kriteriji
Pravo na predlaganja Vitalnih projekata imaju organizacije civilnog društva sa sjedištem u Tuzli (registrovana udruženja i fondacija bez obzira na nivo registracije), koje su pokazale da imaju uspješan razvojni put:
 • Organizacija uspješno razvija programe i ima dobre rezultate rada u proteklim godinama;
 • Organizacija ima napisan strateški plan koji redovno prati i razvija
 • Program koji organizacija predlaže je u skladu sa strateškim planom i omogučiće organizaciji da ostvari još bolje rezultate u budućnosti.
 • Prijedlog projekta mora da reflektuje jedno ili više pitanja koja su identifikovana u 12 oblasti istraživanju o kvaliteti življenja Vitalni Znaci Tuzle 2012. Prednost će imati one oblasti čije je stanje tokom istraživanja ocijenjeno od strane građana kao „Zabrinjavajuće loše" i „Loše", kao što su Rad i Zapošljavanje, Ekonomija i poduzetništvo. Cjelokupan izvještaj Vitalni Znaci Tuzle 2012. možete preuzeti na http://vitalni-znaci.fondacijatz.org/
 • Sredstva mogu biti dodjeljena novim ili već postojećim programima i inicijativama.
 • Prijedlozi projekata moraju jasno opisati potrebu u zajednici, demonstrirati investiciju i inovaciju unutar lokalne zajednice.
 • Predloženi projekti će biti implementirani na području Općine Tuzla u periodu od 1 godine, počev od dana kada sredstva budu operativna.
 •  Predloženi projekti trebaju doprinijeti:
   - Jačanju i repliciranju programa: Podržaće se aktivnosti koje će povećati obim programa u smislu broja korisnika, broja  organizacija i         broja naselja koje koriste takav program i slično.
  -  Dokumentovanju programa: Aktivnosti koje će pomoći da se korist od programa jasno dokaže u javnosti, putem npr. evaluacije i istraživanja o zadovoljstvu korisnika programa.
  -  Promociji programa: Aktivnosti koje će poboljšati promociju programa među korisnicima i onima koji bi mu mogli pomoći razvoju programa.
 
Kako aplicirati?
Prijedlozi projekata trebaju biti dostavljeni na aplikacionom formularu putem elektronske pošte na email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i putem pošte u štampanoj verziji na adesu Pozorišna 13, 75000 Tuzla sa naznakom „Vitalni projekti Tuzle 2013/2014".
Štampana verzija predloženog projekta treba da bude potpisana od strane ovlaštene osobe. Prijedlozi projekata se neće primati putem faxa. Sve primljene aplikacije će dobiti potvrdu prijema i odgovor o statusu aplikacije najkasnije tri sedmice od dana zatvaranja poziva na projekte.
 
 
Proces donošenja odluka
Maksimalan grant po jednom odobrenom projektu/organizaciji je 10000 KM. (2500M je obezbjeđeno iz lokalnih izvora, a 7500KM iz Fonda za Vitalne projekte).
Predložene projekte će razmatrati Upravni odbor Fondacije tuzlanske zajednice u septembru 2013. godine.
 
Fondacija tuzlanske zajednice zadržava pravo da traži dodatnu dokumentaciju i pojašnjena od organizacija čiji projekti budu odobreni.
Fondacija tuzlanske zajednice zadržava pravo da ponovi poziv u slučaju da niti jedan predloženi program/projekat ne zadovolji postavljene kriterije i ukoliko se ne obezbijede sredstva iz lokalnih izvora.
 
Prezentiranje vaše organizacije i programa
Organizacije koje budu izabrane u uži krug će biti pozvane da predstave svoj program i organizaciju na web stranici Fondacije tuzlanske zajednice, s ciljem da se ove informacije prezentiraju potencijalnim lokalnim filantropima, medijima i svim građanima Tuzle. Podržani Vitalni projekti Tuzle 2013/2014 će biti prezentirani donatorima, volonterima, partnerima, relevantnim institucijama, te medijima.
 
Za dodatne informacije obratite se na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili telefon 035 362 830/831.
 
Copyright © 2016 Fondacija tuzlanske zajednice. Sva prava pridržana!                                   www.fondacijatz.org Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. | Mapa web stranice | Naslovnica